Swerim

100 år av forskning

2 december, 2022

Det firades när metallforskningsinstitutet Swerim hade sin medlemsdag den 26 oktober och passade på att ha 100-årskalas. Det var 1921 som professor Carl Benedick blev den förste föreståndaren vid nygrundade Metallografiska institutet.

Klädkoden hos ingenjörerna under 1900-talets första del påbjöd fluga. Vilket Hans Östling, forskare vid Swerim noterat och dagen till ära iklädde sig just en sådan. Han bjöd en intresserad samling gäster på en bildsatt tidsresa, med fokus på 100 år av metallurgisk forskning.

– Ett av instrumenten på bilderna från förra seklet är ett valsverk från 1921, som vi fortfarande kör regelbundet i Kista. Dock har det tillkommit några skydd och nödstopp sen Bendicks dagar, konstaterar Östling som utöver sin aktuella forskning vurmar för forskningshistoria. Metallografiska institutet, som officiellt invigdes med pompa och ståt 1922, blev en föregångare till andra branschforskningsinstitut som bildades på 1940-talet, finansierade av en kombination av näringslivspengar och statliga medel. Metallografiska institutet bytte så småningom namn. För fyra år sedan, oktober 2018, breddades verksamheten ytterligare genom en sammanslagning av Swerea KIMAB och Swerea MEFOS.

– Utöver vinsten med vår samlade kompetens så finns det ju en annan fördel med sammanslagningen, konstaterar VD Pontus Sjöberg med ett leende. Nästa år, när vi har vår Swerim-dag i våra anläggningar i Norrbotten, ja då passar vi på att fira 60-årsjubileum för den del av vår forskning som bedrivs i Luleå!