Elin prao

Framtidens ingenjör?

3 november, 2022

Det pratas om att väcka intresse för teknik hos tjejer. I oktober hade vi förmånen att få ha en framåt, intresserad och nyfiken tjej på prao i två veckor. Vi på Swerim är imponerade av hennes drivkraft trots sin unga ålder – hon går i 9:an.

Elin är inte avskräckt efter två veckors prao utan snarare ännu mer taggad på att jobba med teknik i framtiden, vilket gör oss glada.

Så här svarar Elin på tre korta frågor om hennes prao hos oss och RISE!

mekanisk provning prao  mekanisk provning prao 2

Vilken erfarenhet tar du med dig från din prao?
– En sak som jag inte anade var hur mycket olika och varierade arbetsuppgifter som jag fick möjlighet att göra och den frihet jag fick att bestämma hur jag ville använda min tid på praoplatsen. Jag är också förvånad att jag kunde hjälpa till, innan jag kom dit trodde jag att jag mest skulle få titta på från avstånd, men så blev det ju inte alls.

Vad har varit roligast?
– Vad som var allra roligast är svårt att svara på, jag gillade variationen av många olika saker. Om jag ska välja några moment som har varit extra roliga så är det nog att undersöka metallstrukturer i olika mikroskop (SEM och optiskt) samt att mäta salthalt och PH på lösningen till klimatkammaren med Oskar Karlsson, Swerim.

Vad var den mest oväntade arbetsuppgiften?
– Jo, det konstigaste som jag gjorde under min prao var att hjälpa Joachim Blomqvist, RISE sätta upp och ta ner provpaneler från undersidan av lastbilar. Det var kul eftersom jag aldrig varit under en lastbil förut och jag hade inte anat att det var en del av labbyrket.