Kontakt


Vill du genomföra ditt gymnasiearbete i samarbete med industrin? I så fall är detta något för dig.
Ta chansen att arbeta med konkreta tillämpningar inom metallproduktion under ditt gymnasiearbete. Projekten, som genomförs på någon av Sveriges viktigaste industrier, går att koppla till ämnena fysik, kemi, teknik, matematik eller biologi.
Gymnasiearbeten erbjuds under läsåren 2025/2026. Fyll i intresseanmälan (öppnas 24 mars) och gör din ansökan senast den 1 september 2025. Vi kontaktar dig när vi har fått din intresseanmälan.
”Jag vill tillägga att min son flera gånger har sagt att detta var det roligaste och mest läraktiga han gjort under hela gymnasietiden. Han sa att det var väldigt kul att få göra experiment och sedan få utvärdera och diskutera resultaten med handledarna. Det var detta som gjorde att han nu efter gymnasiet har sökt civilingenjörsprogrammen Materialdesign på KTH och i Luleå.”
Förälder, Åva Gymnasium
Vad innebär gymnasiearbetet?
Du förväntas vara intresserad av de frågeställningar som industrin arbetar med. Du planerar, genomför, utvärderar och rapporterar ditt arbete enskilt eller i en grupp om 2–4 elever. I första hand väljer du ett företag som ligger på pendlingsavstånd från din skola, men flera av projekten är möjliga att genomföra på distans. Projektet kan erbjuda resestipendier för elever som har långt till företaget de samarbetar med.
Du kommer att ha två handledare, en på skolan (huvudhandledare) och en på företaget där du gör ditt gymnasiearbete. Din externa handledare på företaget informerar om företagets arbete, ger förslag på vilka försök eller mätningar som kan genomföras hos företaget.

När arbetet är klart kan du få möjlighet att presentera ditt arbete på en nationell konferens i Stockholm (under våren).
Deltagande företag
De företag som deltar i projektet är Swerim (Luleå och Stockholm), SSAB (Luleå), Boliden (Skellefteå), LKAB (Kiruna, Gällivare), Alleima (Sandviken), Vargön Alloys (Vargön), Scania (Södertälje) och Northvolt (Skellefteå).
Varje deltagande företag erbjuder minst ett gymnasiearbete och en handledare. Huvudhandledaren är elevens ordinarie lärare på skolan. Till sin hjälp har företagen och skolorna en projektgrupp med representanter från LTU, KTH, metallforskningsinstitutet Swerim och Kemilärarnas resurscentrum (KRC) vid Stockholms universitet. KRC stöttar företag och skolor.
Syfte
Syftet med projektet är att öka intresset för ingenjörsutbildningar med inriktning mot metalliska material genom att möjliggöra för elever att genomföra sina gymnasiearbeten i nära samarbete med industrin. Detta då det enligt den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret finns ett behov av omkring 100 nya ingenjörer per år inom metalliska material.
Finansiering: Väcka intresset hos framtida ingenjörer utgör AP2 inom projektet Stärkt kompetensförsörjning i metallindustrin (KOMPLÄTT) finansierat av Jernkontoret och Vinnova genom Metalliska material.
