Gro

HåBiMet

HåBiMet – Hållbart Biokol för Metallurgisk användning

HåBiMet består av tre projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Impact Innovation. HåBiMet syftar till att utreda vad som hindrar en hållbar marknad för metallurgiskt biokol från att växa fram i Sverige, samt vilken sorts insatser som skulle kunna främja den. De tre projekten adresserar utmaningar från olika perspektiv; tekniskt, socialt, och policymässigt. Detta stödjer Sveriges övergång till fossilfria produktionsmetoder och främjar samverkan mellan olika industrier för att minska klimatpåverkan.

Metallindustrin i Sverige är idag mitt i en enorm omställning för att bli fri från fossila insatsvaror. En stor del av industrins utsläpp kommer att försvinna då SSAB:s masugnar i Oxelösund och Luleå stängs. Det finns dock processer där kol är väldigt svårt att ersätta i framställning av exempelvis stål, koppar och ferrokromlegeringar. Därför har metallindustrierna utvecklat metoder för att ersätta fossilt kol med biogent kol, biokol (se ”Metallurgiskt biokol”). Samtidigt har flera företag börjat utveckla processer för att i stor skala kunna producera biokol av rätt kvalitet. Ändå finns det än så länge ingen fungerande storskalig marknad för metallurgiskt biokol i Sverige, och HåBiMet ska utreda varför, och ta fram förslag på hur framtida forskningsprojekt ska kunna hjälpa industrin. 

Flera andra industrier ser också biomassa eller biokol som en väg till avfossilisering. Exempelvis kemiindustrin, jordbruk och byggindustrin undersöker sätt att använda biogena produkter som ersättning för fossila, eller för att skapa kolsänkor (se ”Biokol och biomassa – fler användningsområden”).
 

Konsortiet

HåBiMet-konsortierna består av forskningsaktörer och företag med expertis inom biokolstillverkning, metallframställning, skogsbruk, jordbruk och energisektorn. Projektets aktiviteter kartlägger intressekonflikter, utreder tekniska möjligheter, samt undersöker sociala och ekonomiska hinder för en hållbar biokolsmarknad. Lärdomarna från projektet kommer att presenteras i ett seminarium i maj 2025, och dokumenteras i flera publika rapporter. 

Under våren 2025 finns det möjlighet för parter med intresse att delta i seminarier och workshops som bland annat kartlägger kompetensbehov, intressekonflikter och sociala barriärer för metallurgiskt biokol. För att ha en möjlighet att delta i dessa aktiviteter kan du bevaka denna hemsida, eller skriva upp dig på vårt nyhetsbrev.  

Finansiär

HåBiMet består av tre projekt inom Impact Innovation som är Sveriges stora innovationssatsning för att tackla vår tids och framtidens utmaningar. Projekten återfinns under programmet Swedish Metals & Minerals. Ett av projekten delas med programmet Net Zero Industry.

Finansiär är Energimyndigheten, Formas och Vinnova. HåBiMet-projekten delfinansieras av Swerims programråd Metallurgi.