Kontakt

Evenemang – Inom projekt HåBiMet kommer vi att genomföra flera workshoppar och seminarier. När intresseanmälan till evenemangen är öppna kommer de gå att hitta på denna sida.
13 maj, kl. 10–16 (prel.) Resultatseminarium (Webinarium)
På resultatseminariet kommer de lärdomar som förvärvats hittills inom HåBiMet-projekten att presenteras. Fokus kommer att vara på de tekniska och sociala projekten som avslutas i juni 2025, men seminariet kommer att inkludera en uppdatering från policyprojektet.
Vi kommer att dela med oss av de lärdomar vi har dragit från projekten, presentera förslag på fortsättningsprojekt och ge information om hur nya samarbetspartner kan ansluta sig. Anmälan: https://forms.office.com/e/pbyt1By3ze
Genomförda aktiviteter
19 mars kl. 13–15, Workshop – Kompetensförsörjning (Webinarium)
Denna eftermiddag diskuterade vi möjliga åtgärder som kan stärka kompetensförsörjning och öka intresset för att arbeta med metallurgiskt biokol. Workshopen vände sig till de som är verksamma i någon sektor som kan bli del av det metallurgiska biokolets värdekedja, exempelvis metallindustri, biomassaproduktion eller energisektorn.
Syftet med denna workshop var att identifiera vilken kompetensutveckling som kan behövas i olika sektorer för att möjliggöra en hållbar försörjning av metallurgiskt biokol.
10 mars kl. 13–16, Workshop – Intressekonflikter och acceptans (Webinarium)
Workshopen inleddes med en kort introduktion till vad metallurgiskt biokol är, och vad det fyller för funktion i en omställning till fossilfri produktion. Därefter diskuterade vi möjliga intressekonflikter ur olika perspektiv, exempelvis konkurrens om biomassa, påverkan på arbetsmarknad, och miljökonsekvenser. Workshopen vände sig till alla potentiella intressenter i den framtida värdekedjan för metallurgiskt biokol – från det lokala civilsamhället till biomassaproducenter, energisektor, metallindustri och kommuner samt regioner.
Workshopens syfte var att identifiera olika typer av intressekonflikter som kan uppstå vid utvecklingen av en försörjningskedja för metallurgiskt biokol i Sverige.
19 februari – Metallurgiskt biokol – en affär för fjärrvärmen? (Webinarium)
Webbinarium av Energiforsks Innovationskluster Gröna kolatomer där Erland Nylund och Tova Jarnerud från Swerim presenterade projektet Hållbart biokol för metallurgisk användning (HåBiMet).
Kontakt: Tova Jarnerud Örell, tova.jarnerud@swerim.se

30 januari – HåBiMet-seminarium
Den 30:e januari anordnade HåBiMet-projekten ett heldagsseminarium i Energiforsks fina lokaler i centrala Stockholm och närmare 30 deltagare med ett upptagningsområde från Skåne till Norrbotten var på plats.
Projektdeltagare och inbjudna talare presenterade sina erfarenheter relaterade till biokol med syfte att skapa en samlad bild och kartlägga var vi står idag och var vi behöver lägga forskningsfokus framåt. Seminariet startade med ett föredrag om planetens gränser och systemtransformation, och fortsatte med erfarenheter från att använda biogent kol i olika delar av metallindustrin, som markförbättrare, samt perspektiv från biokolstillverkare och bioenergibranchen, och förutsättningar för storskalig produktion av biogent kol från en nationalekonoms perspektiv.
Det var en intressant och lärorik dag och det verkar som att alla deltagare fick med sig nya insikter och kunskaper, och inte minst var det ett trevligt sätt att nätverka och bolla nya idéer framåt.
Representanter från Swerim, Energiforsk, Albaeco, Höganäs, GRu konsult, Luleå tekniska universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Vargön Alloys, EnviGas, KTH, Svebio och Jernkontoret deltog.
Kontakt: Tova Jarnerud Örell, tova.jarnerud@swerim.se
Crashcourse i metallframställning och kol, 21 januari (Webinarium) och 23 januari (Swerim)
HåBiMet-konsortiet samlar en bred grupp av intressenter, som inte alla har bakgrund i metallindustrin. Vi har civilingenjörer, ekonomer, agronomer och biologer bland de medverkande för att ge några exempel. Inför det orienterande seminariet den 30 januari hölls därför en crashcourse om kolets roll i metallframställning, historiskt och i framtiden. Detta lade en gemensam grund för att förstå det metallurgiska biokolets funktion och utmaningar. Crashcoursen anordnades en gång digitalt (21/1) och en gång fysiskt hos Swerim i Kista (23/1). Totalt deltog ungefär 25 projektmedarbetare!