Temperaturkontroll genom bildanalys förbättrar kvaliteten

Ett smidigt och lättanvänt bildanalyssystem utvecklat av Swerim ger en snabb överblick över temperaturjämnheten vid värmebehandling av plåtar hos Swebor.

Vid värmebehandling av borstål är det viktigt att ha noggrann kontroll på temperaturen i processen för att hålla en hög och jämn kvalitet på produkterna.

Företagsanpassat mätverktyg

Swerim har utvecklat ett smidigt, operatörsvänligt processövervakningssystem åt Swebor Stål för att säkra kvaliteten på deras borstålsprodukter. Systemet är en version av mätverktyget Meftemp, speciellt anpassad för Swebors mätsituation, som har installerats i deras anläggning i Jokkmokk.

Areabilder tas kontinuerligt av en värmekamera, och Meftemp plockar ut en linje från bilden och bygger upp bilden utifrån den informationen. Därmed kan systemet mäta temperaturen mellan uppvärmningsugn och kylsträcka trots att utrymmet är mycket begränsat (endast en smal del av ytan är synlig).

Snabb bild av temperaturjämnhet

Operatören ser hur ugnen ”mår” genom att titta på bilder och analysera dem. Det ger en snabb överblick över temperaturjämnheten på de tre sista uppvärmda plåtarna. Därmed kan operatören verifiera att temperaturen är rätt, men också snabbt upptäcka eventuella ugnssektioner med uppvärmningsproblem. Aron Granström är platschef på Swebor Stål:

− Vi ville säkra kvaliteteten på våra produkter och behövde en smidig lösning för att kontrollera värmningen av våra plåtar. Med hjälp av den temperaturmätning Swerim utvecklat åt oss får vi bättre koll och vet på ett tidigt stadium om uppvärmningen behöver åtgärdas.