Framgångsrika industriella försök hos Outokumpu

Under de senaste veckorna har en industriell testkampanj med flygaska från ett pappersbruk som slaggbildare i en elektrisk ljusbågsugn (EAF) framgångsrikt genomförts på Outokumpu Stainless i Avesta. I försöken ersattes 10% av primärkalken med flygaska i mer än 60 heat fördelade på 10 olika stålsorter.

Det främsta incitamentet för att använda flygaskan som slaggbildare är att en stor del av CO2-utsläppen kan undvikas från förbränning av primärkalk. Denna teknik bidrar till att mildra klimatförändringen, minimerar rester till deponi och sparar naturresurser.

"Vi är glada över att ha kommit till stadiet av industriell testning", säger Jesper Janis, General Manager Technical & Quality, från Outokumpu Avesta, "Vi ser nu fram emot att se dessa framgångsrika resultat som leder till implementeringen av att använda flygaska som framtida råvara i ståltillverkning, främja den gröna omställningen genom industriell symbios där en industris avfall kan bearbetas till den andras råvara. Detta kommer ytterligare att möjliggöra vår cirkelgröna produkt, hållbart rostfritt stål, ännu mer hållbart med lägre koldioxidavtryck.”

Det fina flygaskapulvret från Essity briketterades tillsammans med primära kalkfiner av SMA Mineral. Industrikampanjen är en del av det Vinnova-finansierade utmaningsdrivna innovationsprojektet (CDI) OSMET 3.0 (Dnr. 2020-04140) där denna teknik har bevisats i pilotskala i en 10-tons EAF på Swerim.

Information

För mer information, vänligen kontakta Chuan Wang, Swerim, chuan.wang@swerim.se