Pelle Mellin, Swerim

Svensk kvalitetssäkring har fått internationell status

21 juni, 2022

En svensk standard som tagits fram av en projektgrupp ledd av Pelle Mellin vid Swerim har nu fått internationell ISO-status. Det handlar om en standard för att kvalitetssäkra stycken av metall, som tillverkats utav pulver genom metoden PM HIP (Hot Isostatic Pressing). 

– Det känns bra att industrin nu kan vara ännu tryggare genom att testmetoden även ISO-standardiserats. Och för oss som jobbat med projektet är det skönt med ett framgångsrikt avslut på ett arbete som faktiskt började redan 2011, konstaterar projektledaren Pelle Mellin.

Materialet som är tillverkat enligt PM HIP är korrosionsbeständigt och klarar hårt tryck. Det används till exempel på oljeriggar, i rören på havsbotten. Det finns dock en risk vid tillverkningen. Argonet som används för att pressa metallen till sin form, kan i olyckliga fall läcka in och bli kvar som bubblor i materialet. Bubblorna är mikroskopiskt små men gör metallen skör – vilket förstås skulle kunna innebära en katastrof om inte just dessa defekta metallkroppar identifieras och tas ut ur produktionen.

Företag som tillverkar metallstycken med den här metoden har förvisso haft sina kontrollmetoder, för att identifiera de som blivit defekta, men innan 2018 fanns ingen enhetlig metod som kunderna kunde begära oavsett leverantör. Pelle Mellin, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim, fick uppdraget att leda ett projekt med målet att uppnå just en enhetlig metod och en standard som beskriver denna. 

Under tre år, genom systematiska mätningar, fick Mellin och hans kollegor standarden godkänd av SIS, Swedish Standards Institute. Och nu har den alltså även fått internationell status, dvs blivit en ISO-standard. 

– Kravbilden är ännu högre för att den ska bli godkänd av ISO. Många länder kan ha åsikter och uttrycka missnöje. Det är 12 laboratorier runt om i Europa som utfört mätningar enligt svensk standard och vi klarade den höga tröskeln, för att uppnå så kallad Draft International Standard. Det kändes som en seger!

Det finns två olika mätverktyg på marknaden och standarden finns att köpa för nedladdning eller som papperskopia antingen genom svenska standardiseringsorganisationen SIS eller internationella motsvarigheten ISO. 

_______________
Forskningen vid Swerim, som lett fram till den svenska standarden för att kvalitetssäkra metall tillverkad med metoden PM HIP har skett i samverkan med Sandvik Materials Technology, Bodycote HIP, Erasteel Kloster, Carpenter Powder Products och SIS Swedish Standards Institute.