Swerim-forskare med på internationell topplista över inflytelserika forskare

Elsayed Mousa, senior forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim i Luleå är för tredje gången med på Stanford Universitys lista över de mest inflytelserika forskarna i världen. När listan publicerades nu i oktober var han på plats 39! 

Det är en känsla utöver det vanliga! Det är förstås en stor  ära och ett bevis för vad jag kunnat bidra till när det handlar om metallurgisk forskning. Erkännandet från ett så prestigefyllt institut som Stanford är inte bara en bekräftelse för mig personligen utan även för det forskarkollektiv vi har på Swerim och förstås även det samarbete vi har med industri och akademi. Bekräftelsen inspirerar ! Jag vill passa på att uttrycka min stora tacksamhet såväl till alla forskningsfinansiärer, både nationellt och internationellt som till samarbetspartners inom industrin. Det är deras stöd och tilltro som gör det möjligt för oss att leverera forskning på den nivå vi gör inom metallurgin.

Det är hela 100,000 forskare med på den här listan. Och du är rankad så högt som plats 39! Vad tror du själv är det viktigaste du bidragit med till forskningen?

Att hamna så högt på listan är förstås anmärkningsvärt och något jag är stolt över. Jag lägger ner engagemang i all min forskning, men den här rankningen handlar nog framför allt om tre ämnen:  Nästa generations vätgasbaserad järntillverkning; användningen av biokol i stålindustrin och återanvändning av Li-ion batterier. Det är forskning som går hand i hand med de globala hållbarhetsmålen och strävan efter att minska våra koldiodavtryck. Det handlar om positiva effekter på såväl ekonomi som miljö.  Genom  samarbete med begåvade forskare såväl nationellt som internationellt i – både akademi och industri – har vi kunnat åstadkomma allt från grundläggande forskning i laboratorium till fullskaliga försök, mogna för industrin,  i våra pilothallar. Vi har dessutom redovisat våra försök i forskningsartiklar som gett genklang och skapat uppmärksamhet i forskarvärlden. 

Hur skulle du beskriva din drivkraft som forskare?

Min drivkraft bottnar i en djupt rotad passion för att hela tiden utvidga gränserna för kunskap och därmed göra en påtaglig skillnad i världen. Nyfikenheten är mitt bränsle när jag ständigt försöker utforska nya metoder och teknologier. Jag strävar efter innovativa och kreativa lösningar som fungerar i praktiken. 

Dina bästa råd  till en forskare i början av sin bana?

Fortsätt omfamna din nyfikenheten och det ständiga lärandet! Forskning är en pågående resa av upptäckter och det är en nödvändighet att ha ett öppet sinne och vara mottaglig för nya tankar och perspektiv. Sök dig  till samarbeten och experter inom ditt område och engagera dig i vetenskapliga diskussioner och konferenser! Att nätverka inom forskningsvärlden och industrin är ovärderligt, eftersom det öppnar dörrar till nya samarbeten. Uthållighet är en nyckel. Det ingår i forskarrollen att möta motstånd och uppleva bakslag. Men behåll fokus och målmedvetenhet så kommer du över hindren! Och till sist, undervärdera aldrig vikten av  din forsknings betydelse! Med det i bakhuvudet är det lättare att hålla den nödvändiga passionen vid liv!